Civil War II #1

Egy újabb Polgárháború kezdete!

2016. június 03. - The_Maniac

cwii01banner.jpg

Új megjelenés! Nem is tudom, milyen bevezetővel nyissam az idei év giga-mega Marvel-eseményét, hiszen mostanra szerintem már mind hallottatok vagy olvastatok róla ezt-azt (ha mégsem, tessék, itt egy rövid bejegyzés róla), sőt a már múlt hónapban megjelent ingyenes Free Comic Book Day: Civil War II vagy a Civil War II #0 című prológusok után talán jobban képben is vagytok, mint én. Ismét két oldal, ismét egy komoly erkölcsi dilemma, amely megosztja a hősöket, és ismét Vasember az egyik vezéralak a háborúban, ám a másik ezúttal nem Amerika Kapitány, hanem Marvel Kapitány lesz. Igyekeztek tehát eltávolodni valamelyest az eredeti Polgárháborútól, vagy éppen a mozikban látható Amerika Kapitány: Polgárháború cselekményétől, de azért nem annyira, hogy ne legyen ez mégis egy ízig-vérig Civil War-folytatás.

Az alkotók terén azonban történt egy nagy váltás, tudniillik nem az első Civil War „atyja”, Mark Millar tért vissza, hanem Brian Michael Bendis vállalta magára a sztori levezénylésének feladatát. Aki ismeri a két úriember munkásságát, tudhatja, hogy egészen más stílusú írókról van szó (még ha van is köztük pár hasonlóság), másféle erősségekkel és gyengékkel, és mindkettejük nevéhez kapcsolhatók örök klasszikusok és bűnrossz képregények is. Hogy Bendis ez alkalommal milyen eseményt teremt nekünk rajzolótársa, David Marquez segítségével, az talán valamelyest már most, a legelső fejezetből érezhető, ám azért messzemenő következtetéseket még persze nem mernék levonni. Akárhogy is, egy nyitány mégiscsak meghozza vagy elveszi az ember kedvét, úgyhogy lássuk, hogy sikerült a Civil War II startja!

CIVIL WAR II #1


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta:
 Brian Michael Bendis

Ceruzarajz: David Marquez
Borító: Marko Djurdjevic
Alternatív borítók: David Marquez, Terry Dodson, Rafael Albuquerque, Steve McNiven, Kim Jung Gi, Michael Cho, Phil Noto, Yasmine Putri, Christopher Sprouse, Manuel Garcia és sokan mások

KEZDŐDIK!
A képregényes esemény, amelyről MINDENKI beszélni fog, ezzel a földrengető első fejezettel veszi kezdetét. Nem is akárhogyan: rögtön egy bővített oldalszámú nyitányt kaptok attól az alkotópárostól, akik Vasembernek és Miles Moralesnek is egyengették már az útját közösen. Egy új Nemember bukkan fel a színen, aki képes előrelátni a jövőt, ez a hatalom pedig a Marvel-univerzum minden sarkára hatással lesz. Érdekek és oldalak kerülnek szembe egymással, egyesek elhullanak, és ebbe a teljes Marvel-univerzum beleremeg. Kezdődik az akció!

Nem tagadom, nekem a mai napig az egyik kedvenc Marvel-eseményem az első Civil War, és a nemrég bemutatott mozifilm is tetszett, szóval komoly várakozásokkal ültem le ehhez az új változathoz / folytatáshoz. Átugorva a már a bevezetőmben is említett prológusokat (újvilági vonatkozásuk úgysem volt), rettentő kíváncsi voltam, hogy a nyitány mennyire lesz képes megfogni. Vajon már a felvezetés után azon fogok agyalni, hogy óvnám vagy formálnám-e a jövőt hasonló esetben? Nos, megkaptam a választ: nem.

Mielőtt a fanatikus rajongók habzó szájjal nekem esnének, azért gyorsan hozzátenném, hogy egyáltalán nem éreztem rossznak ezt a fejezetet, végül is korrekt kis bevezetés volt, ezt elismerem. Azt most hagyjuk, hogy a teljes alapötlet visszavezethető a Különvélemény cselekményére… Mindegy, szóval: erős és durva kezdés rögtön két(!) karakter halálával (bár a második talán még túlélheti, ez nem teljesen tiszta), úgyhogy kapaszkodjatok meg! Az egyetlen problémám, hogy az egyikük halála, illetve az egész csata, ami a fatális végkifejlethez vezet, nem itt, hanem a Free Comic Book Day: Civil War II oldalain zajlik le. Oké, az ingyenes, szóval bárki beszerezheti (bár kis hazánkban ez nem olyan egyszerű…), de aki olvasta, márpedig olvasni kell a teljes megértéshez, annak sajnos sok újdonságot nem fog hozni ez az 1. szám. Igaz, hogy így több idő marad a főbb szereplők reakcióinak bemutatására, ám ez valahogy engem nem vigasztalt, úgy éreztem, mintha a csata kihagyásával csupán egy fél képregényt kaptam volna.

Ha már a cselekmény ilyen döcögősen és felemásan kezd, legalább a párbeszédekben nem kell csalódnunk – persze Bendisnél ez nem meglepő. A karakterábrázolása most is rendkívül erős, minden beszélgetés, amit olvasunk, igazán élvezetes és találó. Az persze teljesen nyilvánvaló, hogy az egyik jelenlegi kedvencén, Tony Starkon van a hangsúly: ő kapta a legtöbb szöveget, a legtöbb jelenetet, valamint az ő érveit éreztem kidolgozottabbnak is. Nyilván, hiszen Bendis rögtön két sorozatot is ír éppen Vasember főszereplésével, ám ha ennyire elfogult lesz vele szemben, akkor bizony nehéz lesz a másik oldallal azonosulni… Én csak annak örültem, hogy a másik kis védencét, Miles Moralest sem felejtette el, így ő is kapott szerepet, legalább a fejezet első felében.

A legkiemelkedőbb számomra azonban nem a történet volt, hanem a rajzok. Marquez egyszerűen fantasztikus munkát végzett, elképesztő, hová fejlődött az Ultimate Comics: Spider-Man és a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man óta, pedig már akkortájt is csak dicsérni tudtam. Rengeteg karakterrel kell dolgoznia, de mintha meg se kottyanna neki, hibátlan profizmussal kezel mindent és mindenkit. Bravó, tökéletes választás volt ehhez az eseményhez, ami már biztos, hogy ha más nem is, szemkápráztató lesz!

Van tehát egy kissé ingatag, de azért izgalmasnak ígérkező sztori, gyönyörű rajzok, a továbbiakat előrevetítő konfliktus – szóval minden egyben egy jó kis felvezetéshez, csak éppen a bővített oldalszám azért ennél többet ígért nekem. A sokáig húzott előzmények és a kihagyott csatajelenet nem váltak a fejezet javára, ugyanakkor az már mindenki számára világos, mi is vezet majd ahhoz a bizonyos újabb Polgárháborúhoz. Mély nyomot ennyi azért még nem tudott bennem hagyni, de igen, érdekel a folytatás. Ebből még lehet bármi, kiemelkedő, emlékezetes esemény, vagy valami katyvasz, amit igyekszünk majd elfelejteni. Egyelőre nekem három és fél Vasember / Marvel Kapitány az ötből.

cwii01rev.png

cwii01.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr408776386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása