Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XIX.

Pókok, páncélok és a Végtelenség Ékkövei

2015. szeptember 17. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

AGE OF APOCALYPSE #4

Terjed az Örökség-vírus, hullanak a mutánsok és totális káosz tombol Apokalipszis Birodalmában. Kábé ezzel ért véget a 3. szám, és most ugyanitt folytatódik az új fejezet, amely tulajdonképpen két részre osztható: egyrészt az Apokalipszis elleni csatára, másrészt a Jean Grey utáni kutatásra. Szerintem ez a két vonal pont jól egészíti ki egymást, és hála ennek a felosztásnak nem csupán egy látványos összecsapás teszi ki a teljes képregényt. Van viszont egy komoly változás az előző felvonásokhoz képest, méghozzá a rajzok, ugyanis valamiféle okból történt egy rajzolóváltás. Nem mondom, hogy ez feltétlenül rossz lenne, csak éppen három fejezet után eltartott egy kis ideig megszokni az új rajzstílust.

Ahogy eddig is, továbbra is fenntartom a véleményem, hogy ez a minisorozat remekül adja vissza az eredeti Age of Apocalypse hangulatát, és úgy érzem, az októberi fináléban sem fogunk csalódni.

apocalypse.jpg

ARMOR WARS #5

Újabb minisorozatok értek véget a héten, mint például az Armor Wars. Az előző számban megkezdett csata befejeződik, lehull a lepel minden titokról, a gonosz elnyeri méltó büntetést, a jó pedig győzedelmeskedik. Tipikus happy end, bár az korántsem volt tipikus, hogy a Starkok lettek végül a legfőbb gonosztevők, és a végső összecsapásban nem nekik, hanem épp ellenük drukkolhattunk. Összességében szerintem egy jó kis sztorival lettünk gazdagabbak – nem volt minden tekintetben kiváló, de mindenképpen jó.

Az eredeti Armor Wars egészen másféle történet volt, így ezúttal sincs szerintem sok értelme ahhoz hasonlítani ezt az új változatot. A cím egyezik, de kábé ennyi. Egy ügyesen kitalált helyszínen a jól ismert karakterek páncélos változatai feszülnek egymásnak egy érdekes rejtély közepette – és mindezt cselesen beépítve a Csatavilágba. Kihozták belőle, amit lehet.

technopolis.jpg

GUARDIANS OF KNOWHERE #4

Még nem tudni, mit tartogatnak a Secret Wars hátralévő hónapjai, de úgy vélem, egy dolgot már most biztosan kijelenthetünk: nem ez az időszak lesz az Brian Michael Bendis írói karrierjében, amelyre a legszívesebben tekintenek majd vissza rajongói évek múlva. Amennyire tudom, a legtöbb kritikus egyetért abban, hogy mind az Ultimate End, mind az Old Man Logan elég gyengén muzsikálnak (és akkor még finoman fogalmaztam), és sajnos Bendis harmadik, a Titkos Háborúhoz kapcsolható címe, a Guardians of Knowhere sem teljesít jobban náluk. Immár elérkeztünk a lezáráshoz, de ha megfeszítetek sem tudom pontosan elmondani, mi miért történt benne, és bizony nem lettem sokkal okosabb az előző fejezet óta.

Megint jön egy új gonosztevő, de az előzőről semmi hír, aztán majdnem az egész képregényen át küzdenek, egy rakás karakter meghal, majd a semmiből felbukkan az igazi Űrlord, ne kérdezzétek, hogyan, és aztán vége. He? Szerintem ne is erőltessük az ok-okozati összefüggések keresését, ahogy azt se, miért van tele mindig csillagokkal az űr a Tudástér körül, amikor elvileg a Csatavilágban és körülötte nincsenek csillagok. Meh.

HOUSE OF M #3

A House of M legfrissebb felvonásának olvasása közben azon kaptam magam, hogy ezúttal még a 2. számnál is jobban élveztem a sztorit, és még a hirtelen rajzolóváltás sem billentett ki igazán a cselekményből. A nyitánynál a legkevésbé sem gondoltam volna, hogy hamarosan épp Magnetónak fogok szurkolni, pedig Higanyszál és Namor hatalomátvétele után pontosan ez történt. Érdekes és váratlan fordulat a nagy Magneto kénytelen-kelletlen szövetsége a lázadókkal, és persze ezzel még inkább eltávolodik a történet az eredeti House of M eseményeitől úgy, hogy azért mégis abban a (vagy legalábbis hasonló) világban játszódik. Ügyes!

Azért meg külön plusz pont jár, hogy az indulás óta folyamatosan és gyorsan jönnek az újabb fejezetek. Októberben érkezik a finálé, reméljük, hasonló csavarokkal.

magneto.jpg

SECRET WARS JOURNAL #5

Ez az antológia is a végéhez ért a héten, és ahogy mindig, most is két rövidebb történettel jelent meg. Az első egyértelműen a komorabb a kettő közül nem túl vidám, sőt kifejezetten tragikus befejezéssel, míg a második egyértelműen csak szórakoztatni és nevettetni kíván, hiszen nem kell és nem is lehet túl komolyan venni a Fátum igéjét hirdető kelekótya robotlány történetét. Úgy hiszem, ez az utolsó felvonás is hozta kábé azt a szintet, mint az eddigi fejezetek, bár nekem az előző, 4. szám jött be talán a leginkább.

Nyilvánvalóan lehetetlen lenne egyben értékelni a teljes minisorozatot, tekintve hogy minden egyes történet egészen más jellegű volt, mind stílusában, mind a rajzokat tekintve. Voltak jobban sikerült és kevésbé emlékezetes sztorik is, de ez már csak így van az antológiák esetében. Azért annyi elmondható, hogy nem bántam meg a Secret Wars Journal végigolvasását.

SPIDER-ISLAND #4

E heti első Pók-sztorink a Spider-Island 4. száma, amelynek legutóbbi felvonása meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült mindenfelé. Úgy éreztem, ez az új fejezet mintha annál egy leheletnyivel jobban sikerült volna. Venom serege végre összeáll, és totális támadást indítanak a Pókkirálynő ellen, de azért nem veszi el az összecsapás a teljes képregényt, marad idő a többnyire szörnyekké vált karakterekre is. Amikor pedig a dinoszauruszok megrohamozzák a pókok hordáit, nos… az már annyira abszurd jelenet, hogy kifejezetten tetszett!

A plusz történet Mayday Parkerrel szintén csordogál tovább, arról semmi extrát nem tudnék most írni, elment, ahogy összességében az egész minisorozat eddig olyan felemás nekem. Meglátjuk, mit hoz majd az októberi lezárás.

spiderisland.jpg

SPIDER-VERSE #5

Már itt is van a második Pók-sztori a hétre, amely egyben a Spider-Verse fináléja is. Nem kell aggódni, a Pókok végül győzedelmeskednek, és Osborn csúnyán elbukik, ha esetleg valaki attól félt volna, hogy nem valami ilyesmi befejezést kapunk majd. A karaktereket ugyan csípem, főleg Gwent, de ez az öt fejezetből álló kis szösszenet már a nyitánytól kezdve nem tartozott a kedvenceim közé. Úgy elvoltam vele, de különösen a rajzok miatt sosem tudott igazán közel kerülni hozzám. Pók-Gwen és a többi Pók is visszatérnek majd az új Marvel-univerzumban, úgyhogy van rá esély, hogy olyan sztorit írnak köréjük, amely engem is megfog – ez most nem ilyen volt.

Részemről kétség sem fér hozzá, hogy az eredeti Spider-Verse köröket vert erre az új, rövidebb változatra minden szempontból. Ráadásul az még nem is olyan régi, tavaly és az idei év első hónapjaiban jött ki, úgyhogy inkább azt ajánlanám mindenkinek.

arachnia.jpg

THE INFINITY GAUNTLET #4

Végre, végre, itt a legújabb fejezet az egyik (szerintem) legjobb mellékszálból! Most se keveset kellett várnunk a legutóbbi szám óta, de legalább ezúttal nem két hónapot… A múlt heti szavazás alapján ti is nagyon csípitek ezt a minisorozatot, szóval lássuk is, mi történt e héten: SOK csata. De tényleg, rengeteg, és bevallom, olykor nem is volt egyszerű követnem, hogy egy-egy képkockán mi történik, amikor mindenki mindenkinek esett. Ez most nekem kicsit sajnos aláásta a sztorit, ami így nem is nagyon tudott haladni, de legalább cserébe rendkívül látványos volt az egész képregény, és még ezzel együtt is ez lett a heti kedvencem. Végül persze megtörténik az elkerülhetetlen, amire már mind számítottunk, és Thanos megszerzi a Végtelenség Ékköveit, majd azonnal őrült pusztításba kezd…

Vajon mi lesz így Anwenék és a teljes Csatavilág sorsa? Elegendő hatalomra tett szert Thanos ahhoz, hogy akár Fátummal is szembeszálljon? Remélem, az októberi befejezésben minden kiderül!

xandar.jpg

Ezzel részemről én le is zárom ezt a hetet, de azért még gyorsan nézzük, mi vár ránk jövő héten: jön majd az 1872, a Captain Marvel and the Carol Corps, az Inhumans: Attilan Rising, a Runaways, a Weirdworld, az X-Tinction Agenda, valamint a Years of Future Past soron következő fejezete. De melyik lesz a kedvenc?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr917792512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása