Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XVIII.

Lassan minden mellékszál véget ér

2015. szeptember 12. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

1602: WITCH HUNTER ANGELA #3

Biztos velem van a baj, mint mindig, de a 1602: Witch Hunter Angela legfrissebb felvonása még annyira sem fogott meg, mint az előző… pedig már azzal is voltak problémáim. Nem értem, hiszen minden a helyén van: a misztikus hangulat, az ahhoz passzoló rajzstílus, a karakterek, a sztori, tényleg minden. Úgy vettem észre, hogy ezeknél a minisorozatoknál általában a 3. szám a nagy vízválasztó, legalábbis nálam, ugyanis ekkor derül ki, van-e még elég szufla az alapötletben, vagy az már ki is merült két fejezet alatt. Félek, most nálam ezt a tesztet elbukta ez a mellékszál, ami sajnos várható volt, hiszen már legutóbb is rezgett a léc.

Csak tetézte a bajt a megjelenési csúszás (augusztusról e hétre tolódott a kiadvány), úgyhogy ezek után aggódva tekintek az októberi finálé felé…

england.jpg

A-FORCE #4

Az Ultimate End számomra a Secret Wars mellékszálainak legnagyobb csalódása, semmi kétség – de hogy a második legnagyobb épp az A-Force lesz, azt még az előző fejezet végén sem sejtettem. Pedig így történt… és nem azért, és ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mert a 4. szám rossz lenne, egyáltalán nem. Csak éppen átlagos szintre süllyedt vissza az eddig kiváló minisorozat, és ez bizony nagy szívfájdalom volt nekem. Először is, az áruló kiléte óriási csalódás volt, szerintem a legtöbben rá tippeltünk már az elejétől fogva, így ez egyáltalán nem lett olyan nagy csavar, amilyennek ígérték. Másodszor hatalmas ziccert hagytak ki azzal, hogy a rengeteg női Marvel-hős közül csak alig párat használtak, ráadásul a nagy összecsapás is valahogy súlytalan lett, hiába érdekesek és szerethetők a karakterek.

Attól tartok, a jövő hónapban esedékes finálé sem kecsegtet semmi jóval, hiszen a jelek szerint egy nagy „hősnők kontra zombik” csata lesz a központi téma, ami, lássuk be, nem túl fantáziadús a tényleg remek első három felvonás után…

arcadia.jpg

CIVIL WAR #4

Mondhatunk akármit, a Civil War számai legalább tisztességesen, többé-kevésbé időben jelennek meg, ami már így önmagában elismerésre méltó teljesítmény a Secret Wars alatt. Ezúttal sem kellett sokat várnunk a harmadik fejezet óta, hogy lássuk Amerika Kapitány és Vasember csapatai évek óta húzódó háborújának legújabb felvonását. Eléggé vegyes érzelmekkel ültem neki az e heti kiadványnak, hiszen voltak már csúcspontok és mélyrepülések is nekem az eddigiek során, és a vegyes érzelmeim mit sem változtak a fejezet végére. Van, ami tetszik, például több karakter kidolgozása és jelleme, a rajzok, illetve most kevésbé éreztem azt a túlzott kegyetlenséget és érzelemmentességet, mint legutóbb. Ugyanakkor továbbra is nehéz megszoknom az itteni Amerika Kapitány „a cél szentesíti az eszközt” hozzáállását, és valahogy senkivel nem tudom megtalálni a közös hangot annyira, hogy igazán szimpatizálni tudjak vele.

Igaz, ezek érezhetően rendkívül szubjektív problémák, és lehet, hogy egyben olvasva majd az egészet az én véleményem is változik majd. Összességében nem rossz ez a szám, jöhet az októberi finálé!

warzone.jpg

GIANT-SIZE LITTLE MARVEL: AVX #4

A minihősök legutóbb célegyenesbe ért küzdelmének utolsó felvonása – de remélhetőleg csak a Secret Wars alatt, és valamikor a közeljövőben még viszontláthatjuk őket! Kevés olyan mellékszál van, amelynek mindegyik száma ennyire bejött volna nekem, még ha nem is volt mind tökéletes, és ne mondjátok nekem, hogy ez azért lehet, mert humoros sztorit könnyebb írni, mint komolyabbat – aki ezt állítja, az próbáljon meg négy fejezetre elegendő, tényleg vicces, és nemcsak olyan „elmegy” szintű poént összeírni, majd az egészet egy történetté egybegyúrni. A fináléba bekapcsolódnak a Galaxis Őrzői után a Nememberek is (pont ők maradtak volna ki?), és kapunk egy gyönyörű, több oldalas csatajelenetet, amelyben mindenki mindenki ellen harcol… az ikrek pedig végül meglepő döntést hoznak (vagy inkább döntenek helyettük).

A képregényes és mozis poénok kavalkádja, az egyszerre cuki és álnok kinézetű karakterek, a párbeszédek, szóval minden-minden tetszett nekem, és nemcsak a Secret Wars, de úgy egyáltalán a Marvel egyik legjobb komédiája született meg szerintem a Giant-Size Little Marvel: AVX négy fejezetében. Gratulálok Skottie Youngnak, nagyon szép volt, és ezért a teljesítményért a heti kedvencem elismerését is kiérdemelte!

marville.jpg

KORVAC SAGA #4

Oké, ezzel ne raboljuk sokáig egymás idejét: az előző szám sem tetszett, az azt megelőzőek sem, és az e heti lezárás sem. Ez van. A főszereplők először bunyóznak egy jót, aztán fény derül az igazságra a Csatavilággal kapcsolatban, amit persze Fátum nem néz jó szemmel, és odaküldi a Thor-osztagot, hogy rombolják porig a teljes királyságot. Elvileg ez még izgalmas is lehetne, ha érdekelnének a karakterek, de négy fejezet alatt még annyira sem tudtak megfogni, hogy most így hirtelen fejből le tudjam írni a nevüket. Tudom, tudom, gonosz vagyok, ráadásul igazságtalan is.

A Csatavilág szempontjából lehet, hogy a későbbiekben lesz annak jelentősége, hogy egy egész terület tűnt el a föld színéről, de nekem ettől még ez a minisorozat megy a süllyesztőbe, ahogy a régi, eredeti Korvac Saga is kimaradt az életemből. Sajnálom.

city.jpg

MRS. DEADPOOL AND THE HOWLING COMMANDOS #4

Ejha, na ilyen befejezésre nem számítottam! Ugyan a horror elemek is végig jelen voltak ebben a rövidke minisorozatban a főszereplő szörnyek és rémek révén, azért itt végső soron mégiscsak a humor dominált, ahogy azt már tisztáztuk a 3. számban és az azt megelőző fejezeteknél is. Egy komédiában pedig az ember azért általában happy endre számít, legalábbis én biztosan – ehhez képest egészen váratlan módon a Thor-osztag gyakorlatilag kiirtja a Szörnymetropolisz Fátum ellen lázadó teljes lakosságát. Oké, oké, a főgonosz is elnyeri méltó büntetését, de engem meglepett, hogy Shiklah és szörnyikéi ilyen sorsra jutnak a végén.

Ez van, így ér véget ez a felemás hangulatú mellékszál, amely, lássuk be, igazándiból csupán átmenetként szolgált Deadpool következő saját sorozatáig. Illetve több sorozatáig, hiszen, ha jól számolom, eddig már legalább négy olyan új címről tudunk, amelyekben fő- vagy mellékszerepet kap majd az új Marvel-univerzumban. Szép, de mi lesz vajon Shiklah sorsa…?

attilan.jpg

PLANET HULK #5

Még korántsem végeztünk a finálékkal erre a hétre, máris itt a következő: a Planet Hulk zárófejezete. A 4. szám egy hónapja sikeresen megnyerte a tetszésemet, ez az utolsó viszont, hát, elment. A Steve és a Vörös Király közötti összecsapás, amire bizonyára sokan vártatok, meglehetősen gyorsan és unalmasan zajlik le, nem is érdemes több szót fecsérelni rá. A középpontban sokkal inkább Steve és Bucky kapcsolata áll (már megint, vagy inkább még mindig), illetve a főhősünket kísérő Hulk valódi kiléte, ami ugyan meglepő volt, de korántsem ütött akkorát, mint kellett volna. Végül azt a szálat is sietve elvarrják, Steve és az Ördögi Dinoszaurusz pedig elbaktatnak mindenféle különösebb feloldás nélkül. Azt hiszem, ezt nevezzük összecsapott és lezáratlan végnek.

Nagy kár, mert voltak azért kiemelkedő pontjai is ennek a sztorinak, csak éppen a Planet Hulk kissé megtévesztő cím volt. Egyrészt az eredeti, azonos című történethez semmi köze, másrészt a főszereplő Steve Rogers volt, és a viszonya Buckyval, illetve az őt segítő Hulkkal sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint a Zöldföldön élő rengeteg egyéb Hulk. No mindegy, ennek is vége, függöny le, ideje csalódottan továbbállnom.

greenland.jpg

RED SKULL #3

Végre egy újabb finálé, ami nekem is bejött! Bár ez nem minden esetben igaz, úgy tűnik, azért a legtöbb mellékszálnál elmondhatjuk, hogy sokkal jobban járunk azzal, ha nem húznak egy sztorit 3-4 számnál tovább. Legutóbb láthattuk, hogyan tervezi meg a Vörös Koponya és Magneto a Pajzs elleni ostromukat, most pedig meg is történik a végső nagy csata – a lehető legvéresebb végkimenetellel, de, gondolom, ez két ilyen főszereplővel várható volt. Nincsenek hatalmas, megrendítő fordulatok, csak akció, némi árulás, vérontás, majd a Vörös Koponya és Magneto elkerülhetetlen összecsapása. Én pedig minden képkockáját élveztem!

Nem azt mondom, hogy ez volt minden idők egyik legjobb minisorozata, messze volt attól, hogy megváltsa a világot, de izgalmas volt, pörgős, tetszettek a karakterek, és tényleg minden rendben volt vele. Néha ennyi is elég a sikerhez.

shield.jpg

SECRET WARS 2099 #5

Még mindig nincs vége a finálék sorának, hiszen a 2099-es év hőseitől is a héten vehettünk búcsút (legalábbis egyelőre) a Secret Wars 2099 lezárásában. A 4. szám után most egy meglehetősen… érdekes végső csatában egyesülnek a hősök egy gonosz, gigantikus démonvalami ellen, hogy aztán megmentsék a napot, és mindenki boldogan élhessen, amíg meg nem hal. Na jó, nyilván nem ilyen egyszerű a dolog, azért a karakterekkel is foglalkozni kell, bár ők mintha nem haladnának semerre még így a végén sem, nem igazán kap egyikük sem rendes befejezést. Így viszont nagyon nehéz azonosulni vagy akár csak törődni is velük, hiszen nagy valószínűséggel a legtöbbjüket úgysem látjuk viszont az új Marvel-univerzumban…

Az biztos, hogy a Marvel 2099-es vonaláról nem ez a minisorozat fog elsőként eszembe jutni, ha majd évekkel később visszatekintek az ebben az alternatív jövőben játszódó sztorikra. Részemről még mindig Pókember 2099 az ász, az itt megismert hősök pedig finoman szólva felejthetők.

2099_1.jpg

SIEGE #3

Szinte lehetetlen szavakkal kifejezni azt a totális (jó értelemben vett) káoszt, amely a Siege e heti számában tombol. Már a legutóbbi fejezettel is maradéktalanul elégedett voltam, most pedig, ha ez lehetséges, még nagyobb sebességre kapcsoltak a sztoriban. Ha sikerül elvonatkoztatnunk attól, hogy mindenben a logikát keressük, akkor eszeveszett jó szórakozásban lesz részünk oldalról oldalra, képkockáról képkockára. Mi mást is írhatnék még egy olyan képregényről, amelyben hangutánzó szóként jelenik meg a „SOUNDOFREALITYBEINGTORNAPART” (azaz „a valóság szétszakadásának hangja”)? Talán csak annyit, hogy amikor úgy érezzük, minden rendben, akkor jön csak a főfogás Thanos személyében – ráadásul feltehetőleg ő az eredeti Thanos, aki az egyik mentőhajón érkezett.

A Secret Wars egyik legelvontabb és legélvezetesebb mellékszála októberben tér vissza a fináléval. Alig várom!

shield.jpg

THE AMAZING SPIDER-MAN: RENEW YOUR VOWS #5

A végére hagytam a legnagyobb durranást, legalábbis ami a jelenleg futó Secret Wars-mellékszálak népszerűségét illeti, hiszen odakint kétségtelenül a The Amazing Spider-Man: Renew Your Vows örvend a legnagyobb sikernek az eladási listákon. Sőt, a múlt heti szavazás alapján ti is ezt a finálét vártátok a héten a leginkább. Persze ez nem is csoda: a házas Peter Parker visszatérését rengeteg Pókember-rajongó várta már a One More Day óta, és most végre meg is kaptuk, ráadásul egy új kislánnyal, Annie-vel is gyarapodott a Parker család. A 4. számban megkezdett végső összecsapás végül győzelemmel zárul, ezt talán elárulhatom, hiszen a Kormányzónak esélye sem lehet Parkerék egyesített ereje ellen. A főgonosz meglakol, a jó győzedelmeskedik, csakhogy… Nem, ezúttal semmi csakhogy! Legalább ebben az alternatív realitásban hagyjuk, hogy Peter boldogan éljen a családjával!

A nagy kérdés persze, ami talán a legtöbbünket foglalkoztatja, hogy milyen hatása lesz ennek a sztorinak Pókember jövőjére nézve. Az új Marvel-univerzumban is egy házas Peter Parkert kapunk majd? A válasz erre szerintem majdnem biztosan nem. És mi lesz Mary Jane-nel? Nos, ő a legfrissebb hírek szerint Tony Starknak fog dolgozni az újrainduló Invincible Iron Man oldalain. Remek, de akkor Annie-t nem látjuk többé? Nos, attól tartok, nem, nem látjuk többé, pedig kétségkívül ő volt itt a sztár… Szomorú.

Ettől azért ez a minisorozat még remekül sikerült, nem lehet okunk panaszra, az egyik legemlékezetesebb, alternatív világban játszódó Pókember-történetet kaptuk szép, tisztességes befejezéssel.

regency.jpg

Bizony, érezhetően fogynak a mellékszálak, ahogy egyre több véget ér, de azért maradt még bőven, így például jövő héten érkezik majd az Age of Apocalypse, az Armor Wars, a Guardians of Knowhere, a House of M, a Secret Wars Journal, a Spider-Island, a Spider-Verse és a The Infinity Gauntlet soron következő fejezete. Melyik lesz a legjobb?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr517774638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása