Ultimate Comics: Spider-Man – A III. korszak címei

Miles Morales színre lép!

2015. február 06. - The_Maniac

A Death of Spider-Man ismertetőjével és képeivel végképp lezártuk a második korszakot, úgyhogy ideje végre belekezdenünk a harmadikba! Ugyan a másodikhoz hasonlóan ez sem sikerült túl hosszúra, viszont adott nekünk egy vadonatúj, eddig sosem látott Pókembert Miles Morales személyében, hogy átvegye a stafétát az elhunyt Peter Parkertől. Fiatal kora és tapasztalatlansága ellenére Miles elképesztő sebességgel tett szert példátlan népszerűségre a rajongók és kritikusok körében, és mára már az Újvilág egyik legmeghatározóbb, központi karaktere lett, aki nélkül nem íródhat egyetlen komolyabb esemény sem.

Hogy hogyan szerethették őt meg ilyen gyorsan, arra talán részben választ adhat rövidke összefoglalóm Miles első önálló sorozatáról, amely az Ultimate Comics: Spider-Man címet kapta, és 28 számot élt meg (plusz pár különszám és minisorozat). Az írói székben természetesen továbbra is Brian Michael Bendis ült, ahogy Peter esetében, és ez már garancia volt a minőségre az 1. számtól kezdve. Nem is csalódtunk – katt tovább, és máris kaptok egy kis ízelítőt!

Az Újvilág második újraindulásánál még inkább emelni kellett a tétet, ez nem is volt kérdés a Marvelnél. A második korszak összességében bukás volt akárhogy próbáljuk szépíteni, ez sajnos tény, bár a korszakzáró Death of Spider-Man klasszisokkal múlta felül az Ultimatum borzalmait. Kellett valami még újabb, még merészebb, mint eddig, valami, amit még tényleg nem láthattak a rajongók korábban sehol máshol. Peter halála után persze kézenfekvő volt, hogy ez az újítás lehetne egy teljesen egyedi, újonnan kitalált Pókember, aki ráadásul félig afroamerikai, félig latin-amerikai származású. Az eredmény: azonnali bombasiker a karakter számára. Kár, hogy az eladási adatok még ezzel együtt sem hozták a kívánt szintet, így végül a harmadik korszak sem lett hosszú életűcserébe viszont itt van nekünk Miles, aki egészen biztosan még nagyon sokáig köztünk marad valahol, valamilyen formában!

WHO IS MILES MORALES? (#1-5)
Megjelent: 2011. szeptember – 2011. december
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Sara Pichelli
Történet: Kiderül, hogy Norman Osborn annak idején létrehozott egy másik genetikailag módosított pókot is, amely Miles nagybátyja, a tolvaj Aaron Davis zsákjába kerül. Eközben megismerjük Milest és a szüleit, Jeffersont és Riót, akik olyan mindennapi problémákkal küzdenek, mint például Miles iskoláztatása. A fiú élete azonban a feje tetejére áll, amikor Aaronnál megcsípi őt a kísérleti pók, emberfeletti képességek birtokába juttatva így Milest. Először legjobb barátjától, Gankétól próbál tanácsot kérni, majd elkezdi tesztelni újdonsült erejét. Amikor megtudja, hogy az eredeti Pókember, Peter Parker elhunyt, úgy dönt, ideje átvennie a helyét, és ő lesz az új Pókember. Hamarosan azonban a S.H.I.E.L.D. fogságába kerül, ahol elbeszélget Nick Furyval, majd legyőzi Elektrót, és végül elengedik. A Póknőtől kap egy teljesen új álruhát is, és ezzel végre kezdetét veheti Miles Morales, a vadonatúj Pókember pályafutása.
Első megjelenések: Aaron Davis, Jefferson Davis, Rio Morales, Ganke Lee, Conrad Marcus

SCORPION (#6-12)
Megjelent: 2012. január – 2012. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Chris Samnee, Sara Pichelli és David Marquez
Történet: Felbukkan a városban egy új Skorpió, az alávaló Maximus Gargan, miközben Miles még mindig az erejével és a szuperhősi élettel ismerkedik. Idővel elkerülhetetlenné válik az összecsapás Miles és bűnöző nagybátyja, Aaron között, amelyből Pókember kerül ki győztesen – ugyanakkor Aaron az életét veszti, és ezzel Miles kénytelen újabb titkot elhallgatni a szülei elől.
Első megjelenések: Maximus Gargan / Skorpió, Katie Bishop
Elhalálozások: Aaron Davis, Pléhsuszter

DIVIDED WE FALL / UNITED WE STAND (#13-18)
Megjelent: 2012. augusztus – 2012. december
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Marquez és Pepe Larraz
Történet: Az ifjú Pókember már Nick Fury szemében is igazi szuperhős, ám Milesnak még fel kell nőnie ehhez a címhez egy egész országot érintő eseményben. Amerika Kapitány hadba hív mindenkit, hogy küzdjenek az amerikai kormányt megtámadó Hidra ellen, és ez lehet Miles nagy esélye, hogy a Különítmény tagjává váljon. A háború végül a Különítmény és a S.H.I.E.L.D. javára dől el, a Hidra megmaradt tagjai pedig kénytelenek visszavonulni.
Első megjelenés: Maria Hill

POINT ONE (#16.1)
Megjelent: 2012. október
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Marquez
Történet: Az újságíró Betty Brant nyomozni kezd az új Pókember ügyében, kapcsolatot keresve közte és Aaron Davis között. Végül eljut Jeffersonhoz, és azt hiszi, ő Pókember, ám mielőtt kezdhetne valamit a sztorijával, felbukkan az új Venom, és végez vele.
Első megjelenés: Venom
Elhalálozás: Betty Brant

VENOM WAR (#19-22)
Megjelent: 2013. január – 2013. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Sara Pichelli
Történet: Jefferson Davis a média célkeresztjébe kerül, miközben az új, rejtélyes Venom folytatja ámokfutását. Végül eljut Milesékhoz is, azt gondolván, hogy Jefferson lehet Pókember, de Miles sikeresen legyűri a szörnyeteget. Jefferson azonban megsérül, ezért Rióval a kórházba sietnek, Miles pedig utánuk, hogy biztonságban tudja őket. A kórházban aztán ismét megjelenik Venom, de Pókember és a rendőrség közbenjárásával sikerül ártalmatlanítani. Sajnos a káoszban Riót meglövik, aki aztán Miles karjai között leheli ki a lelkét.
Elhalálozás: Rio Morales, Conrad Marcus / Venom

SPIDER-MAN NO MORE (#23-28)
Megjelent: 2013. május – 2013. október
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Marquez
Történet: Egy év telt el a legutóbbi sztori óta. Miles már Katie Bishoppal jár, és teljesen feladta a szuperhősi létet. A Póknő és Gwen Stacy egyaránt próbálják rábeszélni a fiút, hogy legyen újra Pókember, de ő hajthatatlan, amíg nem találkozik Bombázóval, Köpennyel és Karddal, hogy aztán a Póknővel egyesített erővel a Roxxon ellen induljanak. A közös kaland végére Miles ismét Pókember lesz. Később, a negyedik korszakban ő, a Póknő, Kitty Pryde, Bombázó, Köpeny és Kard együtt megalapítják az Új Különítményt.
Első megjelenések: Tyrone Johnson / Köpeny, Tony Masters / Kiképző

CATACLYSM: THE ULTIMATES' LAST STAND #1-5
CATACLYSM – ULTIMATE COMICS: SPIDER-MAN #1-3
Megjelent: 2013. november – 2014. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley és David Marquez
Történet: Ez volt a harmadik korszakot lezáró esemény. Hasadék nyílik a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, amelyen épp a bolygófaló Galactus jut át. Egyesülve az újvilági Gah Lak Tusszal a Föld felé veszi az irányt, hogy elpusztítsa azt. Az Újvilág hősei mind összefognak, hogy megállítsák a csillapíthatatlan étvágyú óriást, és Pókember kulcsszerepet játszik a harcban: ő és Reed Richards átutaznak a klasszikus Marvel-univerzumba, hogy megoldást találjanak Galactus ellen. Reed terve végül beválik, de a pusztítás nem kevés áldozatot követel többek között teljes New Jersey-t és Amerika Kapitányt. Az esemény során Miles bevallja végre édesapjának, hogy ő Pókember, de Jefferson egyáltalán nem fogadja jól a hírt, és egy időre otthagyja a fiút.
Első megjelenések: Galactus, Valeria Richards
Elhalálozás: Steve Rogers / Amerika Kapitány

ULTIMATE COMICS: SPIDER-MAN #200
Megjelent: 2014. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Marquez, Mark Bagley, Mark Brooks, David Lafuente és Sara Pichelli
Történet: Összeadva az összes eddig megjelent Pókember-fejezetet, kihozták a 200. számot, amely átvezető különszámként is funkcionált a negyedik korszakba. Peter Parker halálának évfordulóján összegyűlnek a fiú szerettei és barátai a Parker-házban, hogy rá emlékezzenek, és csatlakozik hozzájuk Miles és Ganke is. A képregény végén azonban úgy tűnik, mintha Peter mégsem halt volna meg…

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: Spider-Men #1-5
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Sara Pichelli
Történet: Még a Cataclysm előtt a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág első találkozása. A klasszikus Pókember leleplezi régi ellenségét, Mysteriót, amint egy másik realitásba, konkrétan az Újvilágba nyit átjárót, és utánamegy. Odaát csatlakozik hozzá az ottani Pókember, Miles, majd együttes erővel kézre kerítik Mysteriót.

Cím: Age of Ultron #10
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Alex Maleev, Bryan Hitch, Butch Guice, Brandon Peterson, Carlos Pacheco, David Marquez és Joe Quesada
Történet: A klasszikus Marvel-univerzum nagy eseményének utolsó száma, amelyben átjáró nyílik az Újvilágba, és épp a bolygófaló Galactus jut át rajta, ahogy azt Miles a saját szemével látja is. Gyakorlatilag ez az előzménye a korszakzáró Cataclysm cselekményének.

Cím: Survive
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Joe Quinones
Történet: A Cataclysm és a teljes harmadik korszak epilógusa, valamint átvezető a negyedik korszakba. Bemutatja, hogyan birkóznak meg a túlélők a Galactus után maradt romokkal, illetve Amerika Kapitány halálával. Itt dönti el a Póknő, hogy megalapítja az Új Különítményt, amelyhez csatlakozik Pókember, Bombázó, Kitty Pryde, Köpeny és Kard is.

Így ért tehát véget Miles Morales kalandjainak első sorozata. Meglehetősen rövidke volt, de annál sűrűbb: ez alatt a néhány szám alatt Miles eljutott a kezdő szuperhős szintjétől a másik univerzumból érkező bolygófaló entitásig, és már a realitások közti utazás is mindennapossá vált számára. Azért ez nem semmi tempó, és még Petert is simán felülmúlja. A negyedik korszakban aztán egyszerre két cím, a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man és az All-New Ultimates főszereplője is lett, ám már ezekből is az utóbbi megszűnt, az előbbi pedig a Secret Wars előtt fog véget érni. És hogy mi lesz utána az újvilági falmászóval? Hagyni fogják végre kibontakozni egy hosszabb életű sorozatban? Nos, akármit is tartogat a számára a Marvel, én kíváncsian várom. Hajrá, Miles!

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr307146177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása