Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XXIII.

A Polgárháború és a Marvel-zombik vége

2015. október 14. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

A-FORCE #5

Hm, hm, nem könnyű a dolgom az A-Force zárófejezetével… Sajnos a 4. számnál is említett lejtmenet folytatódott, a történet és a karakterek nekem rengeteget vesztettek a varázsukból, ideértve a vadonatúj szereplőt is, akinek most mintha csak annyi lett volna a célja, hogy bevezesse a Secret Wars eseményei után induló új A-Force cselekményét. Ahogy az várható volt, kaptunk egy nagy csatajelenetet, mindenki beleadott apait-anyait, és végül egy szükséges áldozat meghozatalával Árkádia többé-kevésbé megmenekült. A dráma kicsit háttérbe szorult az akció javára, és bár a főbb szereplők visszatérnek majd az új Marvel-univerzumban, azért mégsem pontosan ebben a formájukban, szóval én örültem volna egy olyan lezárásnak, ami kicsit jobban koncentrál rájuk.

Azért persze nem annyira gyászos a helyzet, ha a minisorozat egészét nézzük. Simán lehet, hogy csak én tettem túl magasra a lécet az első három fejezet alapján, és ha inkább prológusként értelmezzük ezt a sztorit a soron következő A-Force előtt, akkor jobban járunk, mintha teljesen önálló történetként vagy mellékszálként tekintenénk rá. Bőven van még lehetőség ebben a csapatban, és akárhogy is, én még most is kíváncsian várom a hölgyek visszatérését a Titkos Háború után.

arcadia.jpg

CIVIL WAR #5

Ismét Civil War-lázban ég minden a Marvel háza táján, hiszen rohamosan közeleg az új Amerika Kapitány-mozifilm, amely épp a Polgárháborút fogja feldolgozni, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, már most brutális reklámkampány vette kezdetét. Nincs mit tenni, nekünk is fel kell szállnunk a hype-vonatra, ha az aktuális Civil War fináléját vesszük górcső alá, még akkor is, ha egyelőre csak tippelni tudunk, előrevetít-e ez bármit is a jövőre esedékes film sztorijából. Ahogy az eredeti Civil War esetében, úgy ezúttal sem teljesen egyértelmű, győzelemnek nevezhető-e a végkifejlet bármely fél szempontjából, és a lezárás most is inkább szomorú, sőt tragikus. Jó pár lapáttal rátettek a cselekmény grandiózusságára, szóval az legalább biztos, hogy unatkozni senki sem fog a képregény olvasása közben.

Hogy aztán ez az új változat mennyire tudott felnőni az első Polgárháborúhoz, az már más kérdés, de hangulatában szerintem nagyjából sikerült felidéznie. Felemás érzésem volt, ahogy legutóbb is, és úgy egyáltalán végig a minisorozat közben, hiszen voltak csúcs- és mélypontok egyaránt az öt felvonás alatt. Nyilván egy ilyen nagyobb eseményhez kapcsolódó mellékszál egészen más helyzetben van, mint annak idején az eredeti Civil War, ezt megértem, ennek ellenére én ennél azért valamivel többet vártam. Azért annyit megér, hogy majd még egyszer, egyben átolvassam az egészet, de többet nekem nem.

warzone.jpg

MARVEL ZOMBIES #4

Lássuk be, nem igazán bővelkedtünk/bővelkedünk az olyan mellékszálakban, amelyek maradéktalanul ki tudták volna aknázni a Csatavilág lehetőségeit, és jól működtek volna a bolygó szabályrendszerében – de szerencsére a Marvel Zombies mindenképp ezek közé tartozik. Így, a finálé olvasása után is fenntartom a (sajnos elég rég megjelent) 3. számnál leírt véleményemet, miszerint ez lehet az eddigi legjobb Marvel-zombis sztori, amit olvastam. Elsa Bloodstone rémálomba illő utazása a Holtföldeken a végéhez ért, és micsoda vég volt ez! Az elkerülhetetlen összecsapás ugyan végigvonul a teljes fejezeten, ám mégsem válik unalmassá egyetlen képkockáig sem, hála a rengeteg váratlan fordulatnak, és persze a továbbra is gyönyörű (már ha lehet ilyen jelzőt használni az oszladozó élőhalottak ábrázolására) rajzoknak.

A múlt heti szavazás alapján ti is nagyon vártátok már ezt a zárófejezetet, és bizony helyesen tettétek, csak ajánlani tudom! Részemről ez lett a heti kedvenc, ez egyértelmű, ahogy az is, hogy a Marvel Zombies számomra a Secret Wars minisorozatai közül az egyik legemlékezetesebb élményt nyújtotta. Köszönet érte!

shield.jpg

Ha jól számolom, már alig pár darab elvarratlan mellékszál maradt, de azért jövő hétre jut még nekünk újabb három finálé az 1872, az Age of Apocalypse és a Weirdworld soron következő fejezetében, sőt jön egy különszám is Secret Wars: Agents of Atlas címmel. Melyiket várjátok a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr257964112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása