Spider-Man #234

A Baljós Hatos újból lecsap!

2017. november 03. - The_Maniac

spiderman234banner.jpg

KRITIKA Ez a nap is eljött: Miles Morales belépett a Marvel új korszakába, így immár a Spider-Man is a Marvel Legacy részévé vált – ez az oka, hogy most nem a 22., hanem a 234. számot mutatom be nektek. Ahogy sok más sorozatnál, úgy jelen esetben is összesítettek minden eddig megjelent, az újvilági Pókemberről (legyen az Peter vagy Miles) szóló kiadványt, és így kijött ez a bizonyos 234 (de azt ne kérjétek, hogy én is pontosan számoljak utána, higgyük el, hogy ez ennyi, és kész…).

Az új sztoriban egy vadonatúj Baljós Hatos keseríti meg ifjú hősünk életét, ami pont bele is illik a Marvel Legacy fő profiljába, azaz a hagyományok és az újdonságok vegyítésének gondolatába. Kevés klasszikusabb elemet tudnék elképzelni bármely Pókember számára, mint a Baljós Hatos, amely valamilyen formában már a kezdetektől jelen volt ilyen-olyan tagokkal – most pedig akár valami igazán váratlant és újszerűt is kihozhatnak belőlük Miles önálló címébe emelve át őket.

SPIDER-MAN #234


Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Oscar Bazaldua
Borító: Patrick Brown
Alternatív borítók: Mark Bagley, Mike McKone és Sanford Greene

Univerzum: Új Marvel-univerzum
Fejezetcím: Sinister Six Reborn 1
Előző fejezet: Spider-Man #21
Következő fejezet: Spider-Man #235


SINISTER SIX REBORN – 1. rész
Miles élete nem egyszer állt a feje tetejére mostanában, ám minden eddigi semmi ahhoz képest, ami most jön: színre lép a rejtélyes Vaspók és az ő vadonatúj BALJÓS HATOSA. A Homokember, a Vészmanó, Folt, Elektró és Bombázó(?!) is csatlakoznak ehhez a titokzatos gonosztevőhöz, hogy Miles életét valódi pokollá tegyék. VALAMINT: egy háromoldalas bónusz történet!

sztori.png

A legutóbbi, Tokióban játszódó sztori elég magasra tette a lécet, plusz ez alkalommal nem is akármilyen történetet kapunk, hanem a sorozat korszaknyitóját, amellyel bevonul a Marvel Legacy címei közé, ennek megfelelően tehát Bendis bizonyára mindent beleadott, hogy egy igazán emlékezetes élményt nyújtson nekünk – ezzel a gondolattal kezdtem neki az aktuális számnak, és meg kell mondjam, nagyjából teljesültek is az elvárásaim.

Tüzetesebben megvizsgálva a cselekmény egyszerű, mint egy darab fa: egy rejtélyes gonosztevő (újfent) összerak egy hat főből álló csapatot, a Baljós Hatost, akik nagyon gonosz tetteket hajtanak majd végre nagyon gonosz módon és nagyon sokat gonoszkodva Pókemberrel közben. Ennek ellenére valahogy mégis működik a dolog, én legalábbis a magam részéről szinte minden képkockát élveztem. Nehéz lenne megmondani, pontosan mi ragadott meg ennyire, de talán az apró különbségek, amelyekből épp elég van ahhoz, hogy egyedivé tegyék a kiadványt a már számtalan hasonló, a Baljós Hatossal foglalkozó Pók-kaland között. Először is, most ugye Miles a főszereplő, aki eddig még sosem találkozott a Hatos egyetlen verziójával sem, másodszor az ellenfelek névsora is rendkívül sokszínűre sikeredett (akad köztük egészen klasszikus karakter, modernebb változat, valamint újvilági túlélő is). 

Amit tudni érdemes a Baljós Hatosról

sinistersix.jpgAki kedveli és követi Pókember kalandjait, legyen az bármelyik változat, az már vagy találkozott, vagy előbb-utóbb (de inkább előbb) találkozni fog a Baljós Hatos valamelyik verziójával is. Valószínűleg ti is láttátok már őket képregényben, rajzfilmben, videojátékban, vagy ha más nem, legalábbis hallottatok már róluk ezt-azt.

A Pókember legádázabb ellenségeiből álló csoport még 1964-ben bukkant fel először a The Amazing Spider-Man Annual oldalain – akkoriban Doktor Octopus, Elektró, Kraven, Mysterio, a Homokember és a Keselyű alkották a bandát, amely az évek során aztán számtalanszor újjáalakult más-más felállásban, ám mindig megkeserítve Peter életét.

Természetesen egy ilyen klasszikus és a rajongók által kedvelt brigád nem kerülhette el az „újvilágiasodást”, így 2003-ban megszületett az újvilági Hatos az Ultimate Six című minisorozatban. Ennek első körben a Zöld Manó, Doktor Octopus, a Homokember, Elektró, Kraven és – mivel megzsarolták – egy rövid ideig maga Pókember voltak a tagjai, majd visszatérésükkor kiegészültek a Keselyűvel, hogy egyszer s mindenkorra végezzenek az ifjú Peterrel. Sikerrel is jártak: ez volt a Death of Spider-Man című korszakzáró esemény, amely (többé-kevésbé) lezárta az újvilági Peter Parker történetét, hogy a helyét Miles Morales vehesse át.

Miles azóta temérdek gonosztevővel összecsapott már, ám így, egy egyesített erővel ellene szövetkező Baljós Hatossal eddig még sosem volt dolga.

Kár, hogy ebből az izgalmas, vegyes társaságból egyelőre mindössze az idősebb Bombázó (tudjátok, az újvilági „Bombshells” párosból az anyuka) motivációit és hátterét ismerjük meg jobban, de sebaj, van még idő a többiek részletesebb bemutatására is. Engem persze legfőképp a banda vezetője, az új Vaspók érdekel majd, hiszen hiába kapott több oldalnyi szerepet, számtalan kérdés maradt a személye körül… Ugyanakkor pozitívumként könyveltem el, hogy nem húzták sokáig a kiléte körüli rejtélyt, a fejezet végén lekerül róla a maszk. Helyes! Az egyik legelcsépeltebb képregényes írói fogás a „Kit rejt vajon a maszk?” típusú feszültségfokozás, amire véleményem szerint itt semmi szükség nem volt, érdekes ez a Hatos az ilyen olcsó húzások nélkül is.

Ami a fiatalokat illeti, velük kapcsolatban ismét ki kell emelnem a remek, pörgős, életszerű párbeszédeket (amelyeket Bendis tulajdonképpen már csuklóból hoz). Bár én tökéletesen meglennék továbbra is az idétlen képességű Goldballs nélkül, legalább volt értelme és talán még némi mélysége is a jelenetének az eddig érte aggódó Miles–Ganke párossal, Lana pedig folytatja villámsebes szárnyalását a Spider-Man legösszetettebb és legszimpatikusabb mellékszereplőinek legfelső dobogófoka felé. Miles új barátnője, Barbara ezzel szemben nem is lehetne laposabb és érdektelenebb… Fogalmam sincs, mihez akar kezdeni vele Bendis, de én jelen pillanatban nulla potenciált látok benne.

rajz.pngOscar Bazaldua visszatért a rajzolói székbe, és milyen jól tette! Ahogy korábban, nekem most is tetszett a stílusa, különösképp a szereplők bámulatosan beszédes arckifejezései, amelyekből akár szöveg nélkül is ki lehetne következtetni a történetet. Tény, hogy itt-ott elbírt volna egy-egy képkocka valamivel részletesebb háttereket, ám a jobban sikerült részek bőven kárpótolnak minket a gyengébbekért.

Ha már Sara Pichelli még mindig elfoglalt a Spider-Men II munkálataival, akkor én is Bazalduát választottam volna a Marvel Legacy első Miles-sztorijának illusztrálásához. Mindent egybevetve az apró hiányosságok ellenére is elégedett voltam a rajzokkal.

vegszo.pngÖsszegezzünk! Megvalósult a Marvel Legacy vezérelve, miszerint régi, klasszikus sztorikat elevenítsenek fel új, modernebb köntösben és szereplőkkel? Igen, eddig ebben nincs hiba, a legfrissebb Spider-Man sikeresen vette ezt az akadályt. Azonban hogy mennyire keltheti fel az olvasók érdeklődését egy olyan nyitány, amelyben szinte semmi akció nincs, és amelyben még csak nem is találkozik a főszereplő a gonosztevőkkel, az már más kérdés… Lehet, hogy az amúgy is furcsán és hirtelen zárult Miles–Ganke–Fabio lelkizés helyett beférhetett volna egy összecsapás, vagy esetleg pár további oldal a Vaspókról és a Hatosról – hiszen, lássuk be, a többséget nyilván ők érdeklik most inkább, mintsem Goldballs szerelmi bánata.

Van még tehát mit finomhangolni a cselekményen, ami ettől függetlenül még így is élvezetes szép rajzokkal kiegészülve, úgyhogy ez most nekem megér négy Pókfejet az ötből.

spiderman234review.png

mileshead4.png

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr6913106068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása