Secret Wars #3

Színre lépnek a túlélők!

2015. június 04. - The_Maniac

Új megjelenés! A Marvel idei nagy eseményének első két száma többnyire nagyon jó kritikákat kapott és a rajongók is elégedettek voltak velük, szóval eddig minden jel arra utal, hogy a Secret Wars egy igazán emlékezetes és pozitív élménnyel gazdagíthat minket – persze csak ha sikerül tartani a színvonalat. Szerencsére a héten megjelent 3. szám alapján elmondhatjuk, hogy nem kell aggódnunk, és bízhatunk a Hickman-Ribic párosban, mert a kezdeti energia, amellyel elindították ezt a minit, minden bizonnyal ki fog tartani a végéig.

Miközben már jó pár mellékszál is elindult, a főeseményben sem unatkozunk, hiszen legutóbb az Újvilágból érkezett mentőhajó utasai léptek ki a Csatavilágra, most pedig végre megtudhatjuk, mi történt a másikkal, amely még a klasszikus univerzumban szállt fel a fedélzetén jó pár központi karakterrel. Ami pedig még fontosabb, rengeteg égető kérdésünkre is választ kapunk a Csatavilággal és Fátummal kapcsolatban, és ez nemcsak magát a főszálat, de a többi, párhuzamosan futó sztorit is más megvilágításba helyezi. Kell ennél több? Katt tovább a bemutatóért!

SECRET WARS #3


Univerzum: Csatavilág
Fejezetcím: The Eye of Doom
Írta:
Jonathan Hickman

Ceruzarajz: Esad Ribic
Borító: Alex Ross
Alternatív borítók: Tomm Coker, Simone Bianchi, Marguerite Sauvage, John Tyler Christopher, Nick Bradshaw, Bob McLeod és sokan mások

AZ ÖRDÖGÖK TÁNCA!

Hickman ezúttal sem aprózta el! Mint írtam a bevezetőben, máris megkapjuk a Csatavilággal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre a válaszokat, és a magam részéről nagyon örülök annak, hogy ezt nem is húzták ennél tovább. Az előző fejezetben, illetve a kapcsolódó mellékszálakban mostanra már mindenki megismerhette ennek az új világnak az alapjait, és végre azt is tudjuk, hogyan jött létre ez az egész.

Fátum, a Csatavilág istene valóban mindenható, de nem mindentudó, és tőle szokatlan módon nem is bízik magában teljes mértékben. Ugyan a világ, melyet teremtett, szerinte tökéletes (persze itt-ott előfordul pár gyilkos zombi, esetleg Ultron-robot, meg az egyik királyságot ellepték a Pokol démonjai, de hát kinek mi a tökéletes, nem igaz?), abban már kételkedik, hogy ő maga istenként minden szempontból megállja-e a helyét. Érdekes módon még a saját arcát sem tudta meggyógyítani (igen, most először végre láthatjuk Fátumot a maszkja nélkül!), és az ember olvasás közben már-már akaratlanul is elkezd szimpatizálni vele, különösen a Sue-val folytatott párbeszéde alatt. Nagyon tetszett, ahogy Hickman ismét elbizonytalanított azzal kapcsolatban, hogy ki is az igazi gonosztevő ebben a sztoriban: a 2. számban úgy éreztem, Fátum lesz az, de ezek után… Még az is elképzelhető, hogy az újvilági Reed és társai lesznek a végén az igazi főgonoszok, sőt, jelen pillanatban ez a végkifejlet sokkal valószínűbbnek tűnik. (Hacsak Fátum nem hazudik végig mindenről, ami egyáltalán nem lenne meglepő.)

Akárhogy is, Fátum mindettől független továbbra is könyörtelen és szigorú isten. Elég csak megnézni, mit tett Johnny Stormmal (Sue javaslatára!), vagy hogy hogyan intézi el a számára zavaró és fenyegető elemeket a többi címben. Ja, és a jobbkezét, Strange-et sem kell félteni: mindenáron fenn akarja tartani Fátum uralmát, ami azért lehet különös, mert ő bizony, mint itt végképp kiderül, a jó öreg klasszikus Strange, és Fátumhoz hasonlóan ő is emlékszik a régi világra. Kettejük kapcsolatát sokkal inkább nevezném az itt látottak alapján egyfajta furcsa  „barátságnak” vagy szövetségnek, mintsem alá-fölérendelt viszonynak. Érdekes, de hogy mi lehet pontosan mindennek a hátterében, azt még csak találgathatjuk, mert hiába kaptunk meg sok választ, még legalább ennyi kérdés is maradt. A Secret Wars egy igazi kirakós, amelyben fejezetenként mindig csak pár darabot kapunk a nagy egészből, épp annyit, hogy elég legyen, de azért várjuk a folytatást is. Mesteri ez az infóadagolás, ha engem kérdeztek.

Az Újvilág szempontjából külön kiemelném, hogy Reed mellett immár még egy újvilági karakter, maga Miles Morales is megjelenik a színen, sőt, összefut az igazi klasszikus Peter Parkerrel, és hála az égnek, Hickman nem felejtette el, hogy ők már találkoztak a Spider-Men és a Spider-Verse során is. De ne aggódjatok, a klasszikus univerzum mentőhajójának többi utasa is felbukkan, és ahogy az várható volt, ők is emlékeznek mindenre a Csatavilág előtti időkből. A cselekmény tehát bonyolódik, és érdekes lesz látni, kikből lesznek szövetségesek és kikből ellenségek… Vajon összefognak majd a két mentőhajó utasai Fátum ellen? Vagy egymásnak esnek, Fátum pedig nevetve hátradőlhet?

Esad Ribic rajzaira egyre nehezebben találok méltó jelzőket: csodálatos, fantasztikus, pazar, pompás, és még sorolhatnám, de minek – aki nem látta, annak úgyis nehéz megfelelően leírnom őket. Ehhez a grandiózus eseményhez éppen ilyen grandiózus rajzok illenek. Amikor Fátumot maszk nélkül látjuk, hát az a kép még sokáig fog kísérteni a rémálmaimban… A színezés és a fények is tökéletesek, tényleg nagyon hangulatosak, és komolyan mondom, hogy mindenkinek kötelező legalább belelapoznia valamelyik eddigi fejezetbe.

Talán a fentiek alapján is egyértelmű, hogy ez a fejezet kicsit lassabb, inkább a párbeszédekre koncentrál, de annál több benne a fordulat és meglepő válasz. Nem kellenek mindig óriási csatajelenetek az izgalomhoz, és ezt ez a szám is tökéletesen példázza. Vegyük csak sorra az új infókat:

– Fátum és Strange kivételével senki sem emlékszik a Csatavilág előtti időkre, kivéve a mentőhajó utasai, illetve Sue (de vele valószínűleg azért Fátum nem osztott meg mindent).

– A Csatavilág területeinek lakói többnyire csupán régi önmaguk másolatai, hiszen csak keveseket tudtak megmenteni, de azok sem emlékeznek a multiverzumra. A történelmet átírták mindenki emlékeiben.

– Nyolc év telt el a Végső Ütközés óta.

– Fátum valamilyen oknál fogva képtelen meggyógyítani a saját arcát, hiába van isteni hatalma.

– Az új információk fényében egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Miles és Reed az Újvilág két „igazi” túlélője, hiszen az Ultimate End szereplői ezek szerint mind másolatok. Ez egyébként sok mindenre választ ad annak a mininek az 1. számával kapcsolatban is, és sajnos ez nem jelent semmi jót azzal a reményemmel kapcsolatban, hogy talán több túlélője is lesz az Újvilágnak…

Izgalmas fejlemények, nemde? Mindezek után csak azért vonok le egy fél Secret Wars-logót az ötből, mert nekem az a rész, hogy Strange egészen idáig nem tudta kinyitni a mentőhajót, érthetetlen volt, mikor láthatóan nem egy túlzottan nehéz műveletről van szó. Ennyi, részemről jöhet is a folytatás!

sw_2.jpg

doom_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr287517420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.05. 10:55:45

nem is baj, hogy fátum nem tudja magát meggyógyítani, az első secret wars-nál ezt már meglépték, csúnya ismétlés lett volna ha itt is meglépik, nem?

trg 2015.06.26. 20:57:49

Doom szerintem azért nem tudja meggyógyítani magát, ami az utolsó FF sorozatban történt. Az eleven ítélőszék ott azzal büntette, hogy onnantól kezdve az arca sérthetetlen, de minden gonosz tett visszavonhatatlanul nyomot hagy rajta. Ugyan az eleven ítélőszéket a túlontúliak megölték, de gondolom az ítélete nem visszacsinálható (mégis egy omnipotens lényről van szó, aki minden valóság bírája).
süti beállítások módosítása