Újvilági lapszemle – 2019. 40. hét

Két vég és egy kezdet

2019. október 03. - The_Maniac

champsffsv.png

Nem telhet el év úgy, hogy a Marvel ne indítson új korszakot több tucatnyi új és újrainduló címmel, visszatérő karakterekkel, illetve számtalan, betarthatatlannak tűnő ígérettel (amelyek nagy részét aztán valóban nem is tartják be). Ezúttal ennek a korszaknak ugyan nincs hivatalos neve, mégis a legtöbb helyen a „Fresh Start” jelzővel illették, szóval nevezzük mi is így. Már ismeritek a dörgést, ugye? Egy rakás 1. szám, amelyek új fejezetet nyitnak, és persze növelhetik az eladásokat…

Újvilági rajongóként sajnos ez a „friss kezdet” korántsem tűnik kecsegtetőnek. Az új Marvel-univerzumban ténykedő újvilági karakterek lassan mind mellékszereplőkké zsugorodtak, vagy eltűntek, vagy legrosszabb esetben elhunytak, magát az újjászületett Újvilágot pedig sehol senki nem használja. Nem lesz tehát könnyű olyan címeket gyűjtenem a lapszemléimben, amelyeknek még van bármiféle újvilági vonatkozásuk, de azért megpróbálom: e héten itt van például a Champions, a Future Foundation és a Spider-Verse!

freshstart.png

CHAMPIONS #10

Tartalom: Itt a vége, fuss el véle! A Champions, ha úgy vesszük, egész szép karriert futott be, mindkét sorozatát összeadva 37 számmal. Manapság, a temérdek megszűnő cím közepette már ez is soknak számít – persze nyilván azért ennél mindenki jóval többet várt volna a Marvel ifjú hőseitől. Érzésem szerint az az újraindulás év elején teljesen felesleges volt, és talán inkább csak veszítettek olvasókat vele, mintsem újakat nyertek. Kár, mert én is úgy gondolom, hogy lett volna még lehetőség ebben a csapatban, de hát a mindennél szentebb eladási számok ellen nincs mit tenni, ha azok alacsonyak, jön a kasza. A Bajnokok most tehát még egyszer, utoljára legyőzik az ellenséget, egy kicsit jobbá téve a világot… és ezzel vége.

Újvilági vonatkozás: Eszerint Miles pályafutása a Bajnokokkal véget ért, legalábbis ebben a formájában. Maga a csapat tulajdonképpen nem oszlott fel, biztos látjuk majd őket még itt-ott, de saját sorozatuk (egyelőre biztosan) nem lesz. Igazából a két újvilági tag közül inkább aggódom Lana Baumgartnerért, mint Milesért, mert neki önálló képregénye sincs, és semmi hír arról, láthatjuk-e még őt valahol a közeljövőben. Talán a Miles Morales: Spider-Man lapjain ő is feltűnik majd.

FUTURE FOUNDATION #3

Tartalom: Máris itt egy újabb megszűnő sorozat, a Future Foundation, amely még rosszabbul járt, mint a Champions, ugyanis mindössze két szám után elkaszálták. Hű, nem adtak neki túl sok időt, hogy befusson! Úgy tűnik, a Marvel fiatalabb hősei valahogy nem igazán mozgatják meg az olvasókat, legalábbis csapatba tömörülve semmiképp – meg aztán, lássuk be, a Jövő Alapítvány tagjai még csak nem is annyira ismert figurák. Hát mindegy, így jártak. Ha minden igaz, ezen kívül további két fejezetre számíthatunk, utána pedig kalap, kabát, ennyi volt, függöny. Addig is hőseinknek meg kell szökniük egy idegen bolygó gyilkos börtönéből… az újvilági Reed Richards segítségével?!

Újvilági vonatkozás: Igen, Reed ideiglenesen kénytelen szövetségre lépni a Jövő Alapítvánnyal, hogy együttes erővel szökhessenek meg az őket fogva tartó planétáról. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy nem agyalgatna közben a maga saját, sötét kis tervein. Amint lehet, hátba fogja támadni újdonsült „társait”, efelől semmi kétség… hacsak nem húzza keresztül a számításait egy olyan váratlan fordulat, amelyet még ő sem láthat előre!

SPIDER-VERSE #1

Tartalom: Vajon hány bőrt lehet még lehúzni a Pókverzumról? Nos, a Marvel úgy véli, legalább egyet még biztosan, hiszen már itt is a legújabb pókverzumos sztori, a Spider-Verse első száma, főszerepben Miles Moralesszel és, szokás szerint, egy rakás őrültebbnél őrültebb Pók-karakterrel. Szerintem a Pókember: Irány a Pókverzum körüli felhajtás már rég lecsengett, szóval nem tudom, mennyire lehet majd sikeres még egy egyértelműen arra építő minisorozat, de meglátjuk… Történet egyébként egyelőre nemigen van, ezért sem írtam külön kritikát róla: Miles egyik dimenzióból a másikba ugrál, találkozik az ottani Pók-hősökkel, majd ennyi, a második fejezetben feltételezhetően folytatódni fog ez az ugrabugrálás. Amúgy ötletes, hogy minden realitást más-más rajzoló alkotott meg különféle látványvilággal, de ez nekem ahhoz kevés volt, hogy igazán megfogjanak vele.

Újvilági vonatkozás: Igaz, hogy elvileg Miles a főszereplő, mégsem éreztem őt annak, mert szerencsétlent egyik világból a másikba rángatták akaratán kívül, így gyakorlatilag semmiféle beleszólása nem volt a cselekménybe. Az ő szemén keresztül kapunk egy-egy rövid bepillantást a multiverzum Pókjainak mindennapjaiba, míg végül tudomást szerzünk valamiféle krízisről, amely veszélyezteti a dimenziókat összekötő Élet és Sors Hálóját. Igen, ugyanaz a nóta megint, láttunk már ilyet párszor… Én a magam részéről sokkal szívesebben olvastam volna valami újszerűt Milesszal, mint egy újabb Pókverzumot, amit tényleg ideje lenne elengedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr5115188468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása