Pókemberek, 3-5. rész

Marvel Albumok #2

2020. május 20. - The_Maniac

smen.png

KRITIKA Nem is kellett olyan sokat várni, már itt is van a Marvel Albumok 2. száma, benne a Spider-Men, azaz a Pókemberek befejezésével. Ezúttal a teljes kiadványban Peter és Miles kalandját olvashatjuk, egész pontosan az utolsó három felvonást, ezzel téve pontot a minisorozat végére. Még több akció, még több Újvilág, még több vendégszereplő, még több dráma – röviden kábé így jellemezhetjük a harmadik korszak (szerintem) legemlékezetesebb újvilági eseményét.

Élénken remélem, hogy találkozhatunk még Milesszal és/vagy az Újvilággal magyar nyelvű képregényben a közeljövőben, de ha nem, én a magam részéről már azért is hálás vagyok, hogy ez az ötrészes esemény megjelenhetett nálunk. Mindig örülök, amikor hazai kiadásban is láthatom a kedvenc univerzumomat, és ki tudja, talán pár új rajongót is szerez így magának ez a mára meglehetősen elfeledett realitás. Lássuk hát, miképp zárul a Pókemberek világokon át zajló története!

MARVEL ALBUMOK #2


Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Sara Pichelli
Borító: Jim Cheung

Univerzumok: Újvilág / Klasszikus Marvel-univerzum
Kötetcím: Pókember 
Előző fejezet: Marvel Albumok #1
Következő fejezet:


A sorozat második számában befejeződik a Pókemberek című sztori Peter Parkerrel és Miles Moralesszel.

sztori.pngElérkeztünk hát az Újvilág és a klasszikus Marvel-univerzum kapcsolatában mérföldkőnek számító esemény lezárásához, a két realitás első találkozásának végéhez, továbbá a Peter és Miles közötti mentor–tanítvány viszony kialakulásának kezdetéhez. Mindez alapjaiban rengette meg az Újvilág jövőjét, és ezúttal valóban nem csupán marketingfogásnak bizonyult a gyakran használt „többé már soha semmi nem lesz olyan, mint eddig” kifejezés.

Ezzel a sztorival egyszer s mindenkorra megnyílt az átjárás a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között. Ez persze majdnem biztosan megtörtént volna a Pókemberek nélkül is, de szerintem sokkal jobban jártunk kezdésnek egy ilyen lazább, kevesebb karaktert felvonultató minivel, mint ha rögtön a mély vízbe dobnának minket egy nagyobb léptékű, dimenziókon átívelő eseménnyel (amilyen, teszem azt, az Ultimate Power, vagyis magyarul az Újvilág: Hatalom című rettenet volt…). Így viszont erre építve szépen jöhetett egymás után a többi történet, amelyek összekapcsolták a két világot: a Cataclysm, az All-New X-Men újvilági kalandja, valamint az egész multiverzumot átfogó Spider-Verse.

Peter és Miles találkozásán túl természetesen mindenképp érdemes megemlíteni May nénit, Gwent és Mary Jane-t is, akik látva az alternatív Petert ugyancsak tisztába kerülnek a másik világ létezésével. Mind a maguk módján próbálják feldolgozni, hogy a nemrég elhunyt, újvilági Peter helyett ott áll előttük egy felnőtt verziója az ő Peterüknek, megtöltve szívvel és épp kellő mennyiségű drámával a forgatókönyvet két csatajelenet között. Megható pillanatok ezek, olyanok, melyeket Bendis mindig is a kisujjából rázott ki, és amelyek nekem, újvilági rajongóként külön jelentőséggel bírtak, hiszen hosszú-hosszú idő után újra láthattam ezeket a szereplőket magyar nyelvű oldalakon, egy nálunk most először megjelenő sztoriban. Nyilvánvalóan a S.H.I.E.L.D. és a Különítmény sem maradnak ki a buliból, újabb vendégszereplőkkel bővítve a palettát, ám én még velük együtt sem éreztem túlzsúfoltnak a cselekményt.

Ami pedig konkrétan Milest illeti, bizony ő sem unatkozik: egyrészt Peterrel közös erővel sikerül végre ártalmatlanítaniuk Mysteriót, aki már nem egyszer (és nem is utoljára) keserítette meg a klasszikus és az újvilági hősök életét is, másrészt ő is elfogadja a tényt, hogy más univerzumok is vannak odaát. A Cataclysm és a Spider-Verse során ennek következtében már gyakorlott(abb) dimenzióutazóként láthatjuk, a Secret Wars után meg ugye ő is végleg „átköltözik” Peter mellé a Marvel-univerzumba. Hogy ez aztán mennyire lett kifizetődő, abba most inkább ne menjünk bele…

Miles Morales – Ami ezután történt

ppmm.jpgHa már legutóbb Miles korábbi kalandjairól írtam, akkor most nézzük, mi történt vele a Spider-Men eseményeit követően, az Újvilág harmadik korszakának végéig, mielőtt még átkerült volna a Marvel-univerzumba. Persze ezúttal is a teljesség igénye nélkül, mindössze rövid összefoglalók formájában.

DIVIDED WE FALL / UNITED WE STAND (#13-18)
Megjelent: 2012. augusztus – 2012. december
Történet: Az ifjú Pókember már Nick Fury szemében is igazi szuperhős, ám Milesnak még fel kell nőnie ehhez a címhez egy egész országot érintő eseményben. Amerika Kapitány hadba hív mindenkit, hogy küzdjenek az amerikai kormányt megtámadó Hidra ellen, és ez lehet Miles nagy esélye, hogy a Különítmény tagjává váljon. A háború végül a Különítmény és a S.H.I.E.L.D. javára dől el, a Hidra megmaradt tagjai pedig kénytelenek visszavonulni.

POINT ONE (#16.1)
Megjelent: 2012. október
Történet: Az újságíró Betty Brant nyomozni kezd az új Pókember ügyében, kapcsolatot keresve közte és Aaron Davis között. Végül eljut Jeffersonhoz, és azt hiszi, ő Pókember, ám mielőtt kezdhetne valamit a sztorijával, felbukkan az új Venom, és végez vele.

VENOM WAR (#19-22)
Megjelent: 2013. január – 2013. április
Történet: Jefferson Davis a média célkeresztjébe kerül, miközben az új, rejtélyes Venom folytatja ámokfutását. Végül eljut Milesékhoz is, azt gondolván, hogy Jefferson lehet Pókember, de Miles sikeresen legyűri a szörnyeteget. Jefferson azonban megsérül, ezért Rióval a kórházba sietnek, Miles pedig utánuk, hogy biztonságban tudja őket. A kórházban aztán ismét megjelenik Venom, de Pókember és a rendőrség közbenjárásával sikerül ártalmatlanítani. Sajnos a káoszban Riót meglövik, aki aztán Miles karjai között leheli ki a lelkét.

SPIDER-MAN NO MORE (#23-28)
Megjelent: 2013. május – 2013. október
Történet: Egy év telt el a legutóbbi sztori óta. Miles már Katie Bishoppal jár, és teljesen feladta a szuperhősi létet. A Póknő és Gwen Stacy egyaránt próbálják rábeszélni a fiút, hogy legyen újra Pókember, de ő hajthatatlan, amíg nem találkozik Bombázóval, Köpennyel és Karddal, hogy aztán a Póknővel egyesített erővel a Roxxon ellen induljanak. A közös kaland végére Miles ismét Pókember lesz.

CATACLYSM: THE ULTIMATES' LAST STAND #1-5
CATACLYSM – ULTIMATE COMICS: SPIDER-MAN #1-3
Megjelent: 2013. november – 2014. február
Történet: Ez volt a harmadik korszakot lezáró esemény. Hasadék nyílik a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, amelyen épp a bolygófaló Galactus jut át. Egyesülve az újvilági Gah Lak Tusszal a Föld felé veszi az irányt, hogy elpusztítsa azt. Az Újvilág hősei mind összefognak, hogy megállítsák a csillapíthatatlan étvágyú óriást, és Pókember kulcsszerepet játszik a harcban: ő és Reed Richards átutaznak a klasszikus Marvel-univerzumba, hogy megoldást találjanak Galactus ellen. Reed terve végül beválik, de a pusztítás nem kevés áldozatot követel – többek között teljes New Jersey-t és Amerika Kapitányt. Az esemény során Miles bevallja végre édesapjának, hogy ő Pókember, de Jefferson egyáltalán nem fogadja jól a hírt, és egy időre otthagyja a fiút.

ULTIMATE COMICS: SPIDER-MAN #200
Megjelent: 2014. április
Történet: Összeadva az összes eddig megjelent Pókember-fejezetet, kihozták a 200. számot, amely átvezető különszámként is funkcionált a negyedik korszakba. Peter Parker halálának évfordulóján összegyűlnek a fiú szerettei és barátai a Parker-házban, hogy rá emlékezzenek, és csatlakozik hozzájuk Miles és Ganke is. A képregény végén azonban úgy tűnik, mintha Peter mégsem halt volna meg…

És ezzel zárult az Újvilág harmadik korszaka…

(Az Ultimate Comics: Spider-Man további fejezeteiről itt olvashattok.)

És hogy mire keresett rá pontosan Peter az utolsó fejezet zárásában? Nos, ez már csak a Spider-Men II számaiban derül ki, amely talán valamikor szintén megjelenik majd kis hazánkban is…

rajz.pngA cselekményről ennyit, térjünk rá most a rajzokra, amelyek ezúttal is fantasztikusak. Pichelli játszi könnyedséggel ábrázolja hőseinket maszkban vagy anélkül, a többi szereplő pedig szintén azonnal felismerhető és tökéletesen eltalált. A két Pókember különbségei egyértelműen ki vannak emelve, ahogy a Különítmény tagjai, a barátok és családtagok, és úgy általában mindenki olyan, amilyennek lennie kell.

Ugyan az olykor túlságosan kihalt utcák problémája megmaradt, ám ezt továbbra is apróságnak éreztem a rengeteg pozitívum mellett. Pichelli így, a sztori második felére sem adott alább, változatlanul ugyanolyan profizmussal kezeli a képsorokat, mint eddig. Amikor akció van, a Pókemberek és a többiek szinte leugranak a képregény oldalairól, míg a nyugisabb párbeszédek alatt minden karakter arcáról leolvasható az érzelmeik teljes skálája. A kedvenc jelenetem talán a Peter és Miles ellenségeit felvonultató dupla oldal volt, vegyítve a klasszikus és újvilági gonosztevőket – simán el tudnám nézegetni poszterként is a szobám falán.

Röviden tehát: a látvány nekem csillagos ötös, különösen ilyen extra, A4-es méretben!

vegszo.pngTalán ha mindössze annyit írnék összegzésként, hogy „Bendis”, „Miles Morales” és „Peter Parker”, már az is elég lenne, hogy tudjátok: minőségi sztorit kaptunk. Bendis rendkívül otthonosan mozog az Újvilágban, ez nem meglepő, tökéletes magabiztossággal merül el az itteni karakterekben, ám közben a klasszikus Peterről sem feledkezik meg, sőt inkább ő itt a főszereplő, mint Miles. Találkozása az újvilági Peter szeretteivel jóval erősebb és mélyebb szál a sztoriban, mint a Mysterio elleni küzdelem, és kissé sajnálatosnak érzem, hogy a Secret Wars következtében ez az emlék valószínűleg kitörlődött belőle (vagy nem, fene se tudja, milyen szabályok érvényesülnek egy teljes univerzum újraalkotásakor…).

Van itt tehát érzelem és izgalom, családi dráma és világrengető krízishelyzet, könnyed humor és halálosan komoly tétek. Mindehhez az általam mindig az egekig magasztalt Pichelli stílusa párosul, megtoldva egy igényes, gyönyörű magyar kiadással és hatalmas, album méretű formátummal – mi mást kérhetnénk még? Ez alkalommal a legutóbb hiányolt, Milesról (és az újvilági Peterről) szóló dokumentációt is pótolták, úgyhogy egyetlen rossz szavam se lehet!

Akik rendszeresen olvassák a bejegyzéseimet, tudhatják, hogy a Spider-Men már eddig is a szívem csücske volt, és ez hatványozottan igaz a magyar változatra, szóval jár a négy és fél Peter-Miles fej az ötből, nem is kérdés. A Marvel Albumok 2. számát mindenkinek öröm kézbe venni, különösen újvilági rajongóknak.

pokok2.png

spidermenheads45.png

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr8315681180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása