Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük VI.

Szökevények és Szuperosztag

2015. június 20. - The_Maniac

Még mindig ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. A már bemutatott Thors 1. számán kívül ezek közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpgARMOR WARS #2

Az 1. szám óta még egy hónap sem telt el, így friss emlékekkel kezdhetünk neki a héten megjelent második fejezetnek, amelyben most még több páncélozott karaktert vonultatnak fel. Felbukkan például a páncélos Vezér is, amellett, hogy a Pókember gyilkossága körüli rejtély is tovább gyűrűzik, sőt, könnyen lehet, hogy nemsokára arra is fény derül, ki idézte elő a Technopolist sújtó gyilkos betegséget, amely mindenkit páncélba kényszerített… Izgalomban tehát most sincs hiány!

A 3. szám júliusban érkezik.

technopolis.jpg

OLD MAN LOGAN #2

A nemrég nyilvánosságra hozott hír, miszerint a Secret Wars utáni új Marvel-univerzumban többek között az öreg Loganre is fontos szerep vár majd, egészen más megvilágításba helyezi ezt a (mini)sorozatot. Ennek fényében ugyanis ez a sztori felfogható egyfajta prológusként, egy amolyan bevezetőként azoknak, akik még nem ismerik a karaktert (illetve azoknak is, akik már ismerik, hiszen a Titkos Háború miatt nyilván már ő sem teljesen ugyanaz a Logan, aki anno az eredeti történetben volt). Ha így nézzük ezt a címet, máris izgalmasabbá válhat, és sok mindent előrevetíthet ennek a már rendesen meggyötört Rozsomáknak a jövőjéről – ám sajnos ettől még tény, hogy ebben a fejezetben alig halad valamit a cselekmény. Kár, mert a múlt heti szavazás alapján ti is nagyon vártátok már.

A májusi nyitányban Logan elszánta magát, hogy elhagyja otthonát, a Pusztaságot, és a környező területeteken kezd nyomozni egy rejtélyes Ultron-fej ügyében. Ezzel ugyan felhívja magára egy Thor figyelmét is, ám még így is sikeresen eljut az egyik szomszédos királyságba: pechjére pont Apokalipszis Birodalmába. Láthatóan meglepi őt, hogy a szülőföldje gyakorlatilag más realitásokkal határos, de ami még ennél is furcsább, hogy azokat is, akikkel találkozik. Ezek szerint Apokalipszis Birodalmának lakói sincsenek tisztában a Csatavilággal és annak működésével…? Érdekes.

apocalypse.jpg

Az új helyszínként megjelenő Apokalipszis Birodalmát (3) északról az óceán, keletről Egyptia (4) és Technopolis (5), délről a Limbo (37), nyugatról pedig a Pusztaság (31), Westchester (33) és Mutopia (32) határolják. Ez a Csatavilág egyik legnagyobb kiterjedésű királysága. Az öreg Logan megpróbáltatásai júliusban folytatódnak.

RUNAWAYS #1

Megérkeztek a Szökevények! Vagy mondjam inkább azt, hogy visszatértek? Volt már ugyan ilyen csapat a Marvel múltjában, még saját sorozatot is kaptak (nem is egyet), de ahogy ez várható volt a Csatavilágban, ezek a Szökevények már nem ugyanazok a Szökevények, mint akkoriban. Fiatalok, gyakorlatilag még gyerekek, akik most is komoly hatalom birtokosai, ám ezúttal maga Fátum isten ellen lázadnak, kezdve első körben az ő tanait hirdető akadémiával.

Megmondom őszintén, a rajzstílus nem fogott meg, még igencsak szoknom kell, de a sztori nem rossz. A főszereplők érdekesek és gyorsan megkedvelhetők (többek között van köztük egy újfajta Jubliee, Molly Hayes, Skaar, de még a Tél Katonája is felbukkan valamilyen formában), és a nyitányban pont eleget kapunk akcióból, izgalomból és humorból. Sőt, a végén még egy kellemes (vagy inkább kellemetlen?) meglepetés is vár az olvasókra az igazgató személyében. Na, vajon ki a Victor von Doom Intézet a Tehetséges Fiatalokért feje?

doomstadt.jpg

Az iskola természetesen a már sokszor látott Doomstadtban (19) áll, úgyhogy ifjú hőseinknek nem lesz könnyű dolguk, ha innen akarnak megszökni, az biztos. Én vevő vagyok a továbbiakra, és többnyire a kritikusok és a rajongók is szerették az 1. számot, szóval miért is ne tennétek vele ti is egy próbát? Szükséges ugyan hozzá némi előismeret a Secret Wars fejezeteivel és a Csatavilággal kapcsolatban, de még így is megéri. Júliusban jön a folytatás.

SQUADRON SINISTER #1

Emlékszem, még az Újvilág első korszakában, az aranykor idején gyakorlatilag semmilyen más Marvel-sorozatot nem követtem, csakis és kizárólag az Ultimate-címeket. Nem fogott meg semmi a klasszikus univerzumból vagy más realitásokból – egészen addig, amíg fel nem hívták a figyelmemet J. Michael Straczynski Supreme Power című sorozatára. Azonnal rákattantam a felnőtteknek szóló, 18 fejezetből álló képregényre, sőt még a hozzá kapcsolódó minisorozatokra, illetve a gyengébb, de még mindig élvezetes, csupán hét számot megélt folytatásra (Squadron Supreme) is. A sors keze lehetett, hogy aztán évekkel később az Újvilág épp ezzel az univerzummal találkozott és csapott össze a borzalmas Ultimate Power során…

Elnézést a hosszúra nyúlt bevezetőért, de a Squadron Sinister 1. száma ezeket a régi emlékeket idézte fel bennem, és muszáj volt megosztanom őket veletek. Több változata is volt már ennek a csapatnak az évek során, melynek tagjait a Marvel a konkurens DC kiadó Igazságligájának hőseiről mintázta – nem nehéz kitalálni, hogy Hüperion például Superman koppintása, Éjsólyom pedig Batmané, és így tovább. Ezt persze sosem rejtették véka alá, és ebben az új verzióban is nem egyszer tesznek burkolt vagy nagyon is nyílt utalásokat a DC figuráira.

A Titkos Háború Szuperosztaga azonban jóval sötétebb, gonoszabb, mint az előző változatok. Hüperion gyakorlatilag véres diktátorként irányítja királyságát, Utopolist, és nem tűr meg semmiféle gyengeséget az alattvalóitól sem. Ezenkívül könyörtelen módon hajtja uralma alá társaival a környező területeket (úgy tűnik, ezt nem tiltja neki Fátum), hogy így növelje birodalmát. Kicsit fájt a szívem, amikor rögtön az első oldalakon épp a Straczynski által alkotott osztagot mészárolják le (főleg, mert egyszer már Thanosék is végeztek velük a New Avengers 24. számában), de hát ez van: ezt is felfoghatjuk a múlt lezárásaként, hogy ez a csapat átvehesse az ő helyüket.

utopolis.jpg

Ehhez a címhez sem árt legalább egy kevés háttérinfó a Titkos Háborúról és a Csatavilágról, hiszen több környező területre is ellátogatunk, valamint egy Thor is felbukkan – meg aztán Utopolis (12) a Secret Wars számaiban is fontos szerepet kapott, amikor épp itt találtak rá az Újvilágból érkezett mentőhajóra. Egyelőre ugyan az első fejezet alapján a Squadron Sinister sem fogja megütni nálam a Supreme Power igen magasra állított mércéjét, de kezdetnek ez elment, sőt jó volt. Kíváncsian várom a júliusi folytatást.

Kissé szegényes volt ez a hét újdonságok terén, de ne aggódjatok: a jövő hét bőven kárpótol majd minket! Érkezik majd az Age of Ultron vs. Marvel Zombies, az E is for Extinction, a Korvac Saga és az X-Men '92 1. száma, valamint folytatódik a M.O.D.O.K. Assassin, a Planet Hulk, a The Infinity Gauntlet és a Where Monsters Dwell is! Melyik lesz a kedvenc?

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr407557660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása